Bijwerkingen van het Pfizer vaccin | COVID-19

Bijwerkingen van het Pfizer vaccin Comirnaty

Mensen zijn vaak bezorgd over de mogelijke bijwerkingen van geneesmiddelen. Het is belangrijk om te begrijpen waar die vandaan komen. We nemen de bijsluiter er even bij en kijken welke bijwerkingen het Pfizer vaccin Comirnaty kan veroorzaken.

Zeer vaak voorkomend (> 1 op 10)

  • Pijn en zwelling op de plaats van injectie: dat is logisch. De huidbarrière wordt immers doorprikt en een lichaamsvreemde vloeistof wordt ingespoten. Je lichaam zal daar op reageren met een plaatselijke ontsteking. Daardoor kan je wat pijn voelen of een lichte zwelling hebben.
  • Vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, koude rillingen en koorts: vatten we allemaal samen als ‘griep-achtige’ symptomen. Dat komt voor bij de meeste vaccins. Het zijn immers allemaal tekens dat je immuunsysteem in volle gang is. Veelal zijn het milde klachten die na enkele dagen vanzelf over gaan.

Vaak voorkomend (< 1 op 10)

  • Roodheid op de plaats van injectie: roodheid kan een teken zijn van irritatie, milde allergie of ontsteking.
  • Misselijkheid: valt niet rechtstreeks te verklaren door de werking van het vaccin.

Soms voorkomend (<1 op 100)

  • Vergrote lymfeklieren, zich onwel voelen: zijn tekens van een hevigere immuunreactie dan gemiddeld. Dat is vervelend maar op zich niet ernstig. Net als de griep-achtige symptomen kan je niet anders dan dit uitzieken.
  • Pijn in arm of been: is een hevigere reactie dan enkel op de plaats van injectie. Dat kan voorvallen wanneer een groter deel van de spier gaat ontsteken.
  • Slapeloosheid: ik vermoed dat dit vooral samen hangt met andere bijwerkingen. Wanneer je arm pijn doet of de injectieplaats gevoelig is, zal je allicht wat slechter slapen. Ook koorts is vaak geen cadeau voor een gezonde nachtrust.
  • Jeuk op de plaats van injectie: is eerder een teken van allergie dan van ontsteking. Een anti-histamine tabletje of milde cortisone crème lost dit wel op.

Zelden voorkomend (<1 op 1.000)

  • Tijdelijke gezichtsverlamming: dit klinkt natuurlijk bijzonder angstaanjagend, zelfs al is het maar tijdelijk. De bijsluiter geeft echter mee dat de link met het vaccin niet duidelijk is. Slechts 4 op de 9531 proefpersonen die het vaccin hadden gekregen maakten melding van gezichtsverlamming. Bij de éne kort na de 2 dosis, bij de andere weken na de 1ste dosis. Het is nog onduidelijk of het één met het ander te maken heeft.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Comirnaty vaccin van Pfizer? Dit artikel van de Medicines & Healthcare products Regulatory Agency is bevat bijzonder veel interessante details over de inhoud van het vaccin, de veiligheid en de uitgevoerde studies. Het is wel vrij technisch, en dat is nog zacht uitgedrukt. Algemene COVID-informatie vind je op de site van de federale overheid en in onze andere COVID-19 artikels in onze infoblog.

Geef een antwoord