Drug File: Heroïne

PhamilyPharma Gezondheidsblog Heroïne

Wat is heroïne?

Brown sugar, horse, scag, smack, bruinen, … Heroïne heeft vele straatnamen. De heroïne die we meestal in België tegenkomen is de zogenaamde “bruine” heroïne. Dat komt omdat deze heroïne bruin gekleurd is. De meestal rode of oranje Chinese heroïne of witte heroïne (China White) is in België een zeldzaamheid.

Het bezitten en verhandelen van heroïne is illegaal in België. Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger werd heroïne gebruikt in hoestsiropen. Vandaag gebruiken we een ander “-ïne” daarvoor, namelijk codeïne. Bayer, de firma die in 1898 heroïne op de markt bracht, was op zoek naar een hoestremmer die minder verslavend was dan morfine. Dat is helaas niet gelukt, in tegendeel.

Hoe wordt heroïne gebruikt?

Heroïne kan gerookt, gesnoven en gespoten worden. Spuiten en roken zijn in België de meest gebruikte manieren. Bruine heroïne is normaal gemaakt om te roken. Er is cafeïne aan toegevoegd om meer heroïnedampen vrij te maken wanneer het verwarmd wordt. Om de bruine heroïne te kunnen injecteren is het noodzakelijk om er een zuur (citroenzuur, vitamine C) aan toe te voegen. Vaak wordt een kleine hoeveelheid watten in de vloeistof gelegd als filter bij het optrekken in de naald. Zo komen er geen kristallen, stof of onzuiverheden in de bloedbaan, of dat is toch de theorie… Injecteren is de gevaarlijkste en meest schadelijke manier om heroïne te gebruiken. Het risico op infecties en overdosis zijn zeer groot.

Wat doet heroïne met je lichaam?

Heroïne heeft voornamelijk een verdovende werking op het centrale zenuwstelsel. Dit maakt dat je trager reageert en even ‘weg’ bent van de wereld. Het is sterk verwant aan morfine, de krachtige pijnstiller, die gewonnen wordt uit de papaverplant. Via enkele kleine chemische bewerkingen maakt men heroïne uit morfine. Het ‘voordeel’ van heroïne is dat het veel sneller door het lichaam en de hersenen opgenomen wordt. Daar zet het lichaam de heroïne terug om naar morfine wat de verdovende maar ook pijnstillende werking verklaart.

De effecten verschillen van persoon tot persoon. Het is tevens afhankelijk van hoelang en hoeveel je gebruikt. De eerste keer ga je je vooral slaperig en jeukerig voelen en zal je allicht moeten braken.

 • Verdoving en vertraging van de hersenen
 • Vertraging van de hartslag en ademhaling
 • Rust en kalmte
 • Intens gevoel van warmte, veiligheid en comfort
 • Intens pleziergevoel ‘rush’

Heroïne heeft echter vele gevaarlijke bijwerkingen:

 • Je krijgt een verminderde eetlust
 • Je vergeet de rest van de wereld rondom jou
 • Zweten, jeukerigheid, urineverlies, constipatie
 • Onregelmatige menstruatie, onvruchtbaarheid en erectiestoornissen
 • Ontwenningsverschijnselen en verslaving

Gevaren van heroïne

De zuiverheid van straatheroïne, zelfs bij een vaste dealer, kan sterk verschillen. Je kan dus ook moeilijk de sterkte ervan inschatten. Heroïne is naast cafeïne vaak gemengd met o.a. paracetamol of glucose. Je hebt dus nooit een idee van wat je exact in neemt. Dat brengt een risico op overdosis met zich mee. Een overdosis zorgt voor een onderdrukking van de ademhaling en het bewustzijn. Een vaak voorkomende doodsoorzaak is dat de gebruiker stikt door onbewust te braken.

Het injecteren brengt natuurlijk heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee. Verschillende infecties of overdraagbare aandoeningen zijn afkomstig van vuile of gedeelde spuiten. Denk hierbij aan HIV, hepatitis B, hepatitis C,… Het regelmatig injecteren beschadigt bovendien de huid en aders, wat kan leiden tot zweren, abcessen en beschadigde aders. Naast de klassieke ellebogen wordt ook in de hals, tussen de tenen en op andere plaatsen geïnjecteerd, meestal wanneer de ellebogen reeds beschadigd zijn. Zo’n absces vereist medische hulp en opvolging. Zo niet kan de infectie zich verspreiden via de bloedbaan en andere organen aantasten, wat vaak levensbedreigend is.

 • De enige manier om geen risico te lopen is om niet te gebruiken
 • Wanneer je heroïne gebruikt, gebruik dan eerst een klein beetje om de kwaliteit na te gaan en het risico op overdosis te minimaliseren
 • Je weet nooit wat de kwaliteit van je drugs is, zelfs niet bij een vaste dealer
 • Gebruik altijd je eigen spuiten, lepel, water, filters, e.a. om overdraagbare infecties te voorkomen
 • Gebruik zo weinig mogelijk zuur om je heroïne op te lossen
 • Gebruik kwalitatief zuur zoals zuiver citroenzuur of vitamine c
 • Vermijdt injecteren of geef je aders regelmatig de tijd om volledig te herstellen
 • Gebruik heroïne nooit in combinaties met andere drugs of alcohol
 • Gebruik geen heroïne tijdens de zwangerschap
 • Baby’s van gebruikers worden geboren hebben afkick verschijnselen en bij gevolg extra medische aandacht nodig

Afkicken van heroïne

Stoppen met heroïne vereist een gespecialiseerd team dat de patiënt medisch en psychologisch begeleid. Plots stoppen veroorzaakt heel wat nare bijwerkingen zoals trillen, zweten, braken, diarree, pijn, … Deze kunnen hevig zijn, maar zijn doorgaans ongevaarlijk. Ook de psychische afhankelijkheid is niet te onderschatten. Vandaar dat een multidisciplinaire samenwerking vaak cruciaal is om de afkickverschijnselen op te vangen en de patiënt psychologisch te begeleiden. Vaak is een herintegratie in de maatschappij nodig.

Om af te kicken wordt vaak gebruik gemaakt van methadon. Dit is een stof die sterk gelijkt op heroïne. Dagelijkse inname zorgt er voor dat de afkickverschijnselen onderdrukt worden. In tegenstelling tot heroïne veroorzaakt methadon geen roes. Je voelt je niet beter door de inname van methadon, alleen minder slecht. Bovendien weet je dat de methadon verstrekt via de apotheek aan heel wat kwaliteitseisen moet voldoen qua zuiverheid en dosering. Het werkt ook langer dan heroïne waardoor één inname per dag volstaat.

Samengevat

Samengevat: heroïne is een illegale straatdrug die gesnoven, gerookt of geïnjecteerd wordt. Het geeft een gevoel van kalmte, warmte en veiligheid maar geeft tevens ook zweten, jeukerigheid, constipatie, afkickverschijnselen, apathie, etc. Injecteren heeft heel wat extra risico’s waarbij infecties het grootst is. Afkicken kan maar dat doe je best met medische én psychologische begeleiding. Dagelijkse inname van methadon helpt om de afkickverschijnselen te onderdrukken. Dit, samen met psychologische begeleiding en sociaal-maatschappelijke herintegratie, heeft de grootste slaagkans.

Geef een reactie