Essentiële oliën | Hoe bewaren?

Hoe bewaren?

Hoe bewaren we de essentiële oliën van RainPharma het best? Kunnen we ze nog lang houden na openen? Wel, de houdbaarheid verschilt van essentiële olie tot essentiële olie. Een algemene richtlijn is 2-3 jaar. Bewaar ze bij voorkeur in de koelkast en goed afgesloten van lucht en licht.

Oxidatie van essentiële oliën

Essentiële oliën zijn gevoelig voor oxidatie. Dat betekent dat bepaalde bestanddelen veranderen (voor de chemici: elektronen afstaan) onder invloed van zuurstof. De eigenschappen maar ook de geur van de olie kunnen daardoor afnemen. Hetzelfde gebeurt ook bij vetten. Als je al eens ranzig vet geroken hebt, dat weet je exact waarover we spreken. Het is net die oxidatie die de houdbaarheid van onze essentiële oliën gaat bepalen.

Houdbaarheidsdatum

De houdbaarheid is dus afhankelijk van hoe snel een essentiële olie oxideert. Dit verschilt van plant tot plant. Voor de essentiële oliën van RainPharma kunnen we stellen dat de gemiddelde levensduur na opening 2-3 jaar bedraagt. De citrus(achtige) geuren zoals limoen, sinaas en limoen maar ook wierook en grove den zijn slechts 1 jaar houdbaar. Andere ‘zwaardere’ oliën zoals patchouli kan je dan weer langer dan 4 jaar bewaren.

Hoe bewaren we essentiële oliën best?

Oxidatie van essentiële oliën wordt beïnvloed door zuurstof, warmte en licht. Hoe meer je deze drie kan voorkomen, hoe beter de kwaliteit van je essentiële olie behouden blijft.

  • Zuurstof: laat je flesje nooit onnodig open staan. Sluit het goed af.
  • Temperatuur: bewaar een geopend flesje bij voorkeur in de koelkast.
  • Licht: kies altijd voor een essentiële olie in donker glazen flesjes

Sommige oliën worden iets dikker bij koudere temperaturen. Boter is bijvoorbeeld ook veel harder in de koelkast dan op kamertemperatuur. Lukt het druppelen niet goed, laat de olie dan rustig op kamertemperatuur komen of hou het flesje even in je handen. Hoe beter je voor je essentiële olie zorgt, hoe beter ze voor jou zullen zorgen.

Geef een antwoord