Essentiële oliën | Hoe gebruiken?

Hoe gebruiken?

Het gebruik van essentiële oliën is niet altijd zonder risico’s. Bekijk steeds goed hoe je een bepaalde RainPharma essentiële olie kan of mag gebruiken. Wees bijvoorbeeld extra voorzichtig bij kinderen of tijdens de zwangerschap. Een kinderhuid is immers bijzonder dun. Ze reageert veel heviger dan een volwassen huid.

Hoe gebruiken bij aromatherapie?

Aromatherapie wordt al heel lang gebruikt. In verschillende religies worden kruiden verbrand voor hun zuiverende en vaak spirituele eigenschappen. Vandaag weten we dat het verbranden van planten niet goed is voor de kwaliteit van de essentiële oliën. Daarom kiezen we voor voor de diffuser of roomspray. De RainPharma diffuser werkt met een ultrasoon trilplaatje. Door de snelle trillingen ontstaat er een fijne mist zonder je olie op te warmen.

Aromatherapie werkt zowel psychologisch als farmacologisch. Dat betekent dat de geur je enerzijds emotioneel kan prikkelen. Anderzijds hebben de bestanddelen van de RainPharma essentiële oliën een effect op het lichaam net zoals geneesmiddelen dat hebben. Een farmacologisch effect noemt met dat. Geuren worden door de mens vaak gekoppeld aan bepaalde herinneringen. De geur van kaneel gaat hand in hand met vers gebakken koekjes. Mandarijn doet dan weer denken aan Sinterklaas. Op die manier helpen de verschillende aroma’s onze emotionele balans te herstellen.

Opgelet wel, niet alle oliën zijn geschikt voor kinderen of huisdieren. Check steeds bij elke olie hoe deze te gebruiken.

Hoe gebruiken op de huid?

Essentiële oliën zijn bijzonder geconcentreerd. In onverdunde vorm geven ze vaak huidirritatie. Dit is weer afhankelijk van welke olie je gebruikt en waar je ze aanbrengt. De algemene regel is echter om essentiële olie te verdunnen met een neutrale basisolie of was. Amandelolie, jojoba olie, karité boter of carnauba was zijn hiervoor bijzonder geschikt.

Ook hier geldt de waarschuwing dat niet elke olie geschikt is voor elke leeftijd. Check dit zeker voor elke olie die je wenst te gebruiken.

Inwendig

Het innemen van essentiële oliën vergt wat kennis. Doe dit nooit zonder voldoende advies in te winnen. Met sommige oliën kan je heerlijk koken terwijl andere ronduit giftig zijn.

Meer weten over essentiële oliën?

Wil je meer weten over essentiële oliën of zoek je info over specifieke geuren? De Nederlandse Aromatherapie kennisbank van Sango bevat bijzonder uitgebreide informatie.

Geef een antwoord