Essentiële oliën | Kwaliteit van je olie

Kwaliteit van je essentiële oliën

Een logo, certificaat of claim op de verpakking is geen garantie voor de kwaliteit van het product. De wetgeving daar rond laat te veel mogelijkheden om bepaalde dingen te claimen. Toch is er zeker wel verschil in kwaliteit van essentiële oliën afhankelijk van de extractiemethode en zuiverheid. Dat is als consument bijzonder moeilijk na te gaan.

Therapeutic, certified, food grade, 100% puur, natuurzuiver,.. kwaliteit label?

Allemaal termen uitgevonden door de industrie. Er bestaan wel degelijk organisaties waar men een product kan aanmelden voor een bepaald certificaat, maar op zich is dat een vrij los systeem. Meer nog, je kan als bedrijf een eigen logo of certificaat ‘uitvinden’ en dit op je verpakking plaatsen. Het al dan niet hebben van ‘een’ certificaat of logo zegt dus weinig over het product. Je kan als consument nagaan of het certificaat effectief verbonden is met een organisatie die zich inzet waarvoor het logo staat. Het spreekt voor zich dat de meeste mensen dat niet doen. Wees dus steeds kritisch wanneer een verpakking je iets belooft.

… maar waar komt het prijsverschil dan vandaan?

In het blogbericht ‘Essentiële oliën: de basics” kon je lezen dat er verschillende methodes zijn om essentiële oliën uit de planten te halen. De ene is goedkoper dan de andere, maar ook de kwaliteit van de essentiële olie is anders. Extractie met vloeibare CO2 is bijvoorbeeld prijzig maar neemt veel minder pesticides mee dan solvent extractie. Stoomdestillatie is dan weer relatief goedkoop maar door verhitting gaat ook een deel van de kwaliteit verloren.

Soms is de olie ook niet exact wat op de verpakking staat. Dat is helaas bij veel producten het geval. Zo kan je olie verdund zijn met een neutrale plantaardige olie of gemengd worden met een goedkopere andere essentiële olie. Zo wordt de klassieke lavendel lavandula angustifolia wel al eens gemengd met de goedkopere lavandin, een kruising tussen lavandula angustifolia en lavandula latifolia.

Probeer het zelf

Wil je zelf de zuiverheid eens checken, doe dan een druppeltje op een blad papier. Een zuivere olie geeft een zuivere vlek. Is je olie verdund, dan zie je verschillende ‘ringen’ in verschillende tinten, net zoals bij de doorsnede van een boom. Bovendien mag de olie niet kleven of vet aanvoelen.

Meer weten over essentiële oliën?

Wil je meer weten over essentiële oliën of zoek je info over specifieke geuren? De Nederlandse Aromatherapie kennisbank van Sango bevat bijzonder uitgebreide informatie.

Geef een antwoord