Hulpstoffen van het Pfizer vaccin | COVID-19

Hulpstoffen van het Pfizer vaccin

De hulpstoffen van het Pfizer vaccin zijn absoluut noodzakelijk voor de werking. Het vaccin werkt namelijk door een boodschap onder de vorm van mRNA in onze spiercellen te brengen. Om dit mogelijk te maken wordt het mRNA in minuscule vetbolletjes verpakt. Wil je weten hoe Pfizer dat precies doet? Lees dan zeker verder. Ik heb geprobeerd de uitleg zo eenvoudig mogelijk te houden.

((4-hydroxybutyl)azaandiyl)bis(hexaan-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoaat) (ALC-0315)

ALC-0315 is een gloednieuwe hulpstof die ervoor zorgt dat het mRNA in onze cellen kan komen. Onder de juiste omstandigheden trekken beide stoffen elkaar namelijk aan en zullen er vetbolletjes vormen: een buitenste vetlaagje ALC-0315 met binnenin het mRNA. De vetbolletjes moeten stabiel genoeg zijn om het vaccin af te werken en te transporteren. Ze moeten ook bestand zijn tegen allerlei enzymen in ons lichaam na de vaccinatie. Ze moeten kunnen versmelten met onze spiercellen om daar uit elkaar te vallen. Dit alles is mogelijk dankzij het verschil in zuurtegraad. Hoe zuurder de omgeving wordt, hoe zwakker de wisselwerking tussen dat ALC-0315 en het mRNA wordt. Maak het zuur genoeg en de vetbolletjes vallen uit elkaar waardoor het mRNA vrij komt in onze cellen. Dat is wat er gebeurt van zodra zo’n vetbolletje in onze cel wordt opgenomen. Zonder deze technologie zou het mRNA niet in onze cellen kunnen en dus ook niet werken.

2-[(polyethyleenglycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide (ALC-0159)

… of beter bekend als ALC-0159 is een gePEGyleerd lipide. Lipide betekent dat dit, net als ALC-0315, een vet stofje is. Een vet stofje dat in dit geval nog eens gePEGyleerd is. “Ge-poly-ethyleen-geglycoleerd” zoals de scheikundige zou zeggen. Daarmee bedoelt men dat er een lange staart aan het stofje gebonden is. Het ‘vette’ gedeelte richt zich naar het mRNA binnenin het vetbolletje terwijl de staartjes allemaal naar buiten wijzen. Ze maken het bolletje steviger en zorgen er voor dat er geen vreemde eiwitten aan kleven.

1,2-distearoyl-sn-glycero-3-fosfocholine (DSPC)

DSPC is het derde van de vier vetten in het vaccin. Het is een vrij eenvoudig vet met aan de éne zijde twee ‘stearoyl’ vetstaartjes en aan de andere zijde een “waterkopje”. Dankzij DSPC vormt er een dubbel vetlaagje rond het mRNA. Zonder DSPC zou dat maar een enkel laagje zijn. Dat dubbele laagje is belangrijk voor de stevigheid maar ook om te kunnen versmelten met onze eigen cellen.

Cholesterol

Eindelijk, een woord dat we allemaal kennen. Cholesterol is een heel belangrijke bouwsteen wanneer we zogenaamde lipidenmembranen willen maken. Daarmee bedoelen we het dubbele vetlaagje rond het mRA. Cholesterol geeft het laagje een zekere flexibiliteit, waardoor het geheel stabieler wordt. Dat klinkt wat tegenstrijdig. Je kan het het beste vergelijken met een rubber balletje dat stuitert en botst zonder te breken dankzij de flexibiliteit van het rubber.

Overige hulpstoffen van het Pfizer vaccin

De andere stofjes in het vaccin zijn veel minder interessant. Water vormt de basis van het vaccin. Niet gewoon van de kraan uiteraard maar wel ultra-zuiver ‘water voor injectie. In dat speciale water zijn enkele andere hulpstoffen opgelost: kaliumchloride, natriumchloride, kaliumdiwaterstoffosfaat, dinatriumfosfaatdihydraat en sucrose. De eerste vier noemen we zouten. Samen met sucrose zorgen ze er voor dat het vaccin even ‘zout’ is als het menselijk lichaam. We spreken dan van isotoon, net als het fysiologisch water voor de kindjes. Dat is belangrijk om zo min mogelijk irritatie te veroorzaken. De twee ‘fosfaten’ zorgen dan weer voor een optimale zuurtegraad.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Comirnaty vaccin van Pfizer? Dit artikel van de Medicines & Healthcare products Regulatory Agency is bevat bijzonder veel interessante details over de inhoud van het vaccin, de veiligheid en de uitgevoerde studies. Het is wel vrij technisch, en dat is nog zacht uitgedrukt. Algemene COVID-informatie vind je op de site van de federale overheid en in onze andere COVID-19 artikels in onze infoblog.

Geef een antwoord