RainPharma detox dag 1

In’t kort

Mijn voedings- en slaappatroon is een klassiek voorbeeld van hoe het absoluut niet moet. Misschien herken je jezelf wel in mijn blog? Om jou een aangrijpingspunt te geven neem ik je mee doorheen mijn 14 daagse RainPharma detox. Elke dag stel ik mezelf een paar vragen die je aan jezelf zou moeten stellen. De kernboodschap voor vandaag: accepteer wat je beter zou kunnen doen en stel haalbare doelen op korte termijn om vooruitgang te boeken.

Dag 1: Wat kan er absoluut beter?

Vol goeie moed beginnen we aan de RainPharma XXL 14 daagse detox. Dat begint al meteen bij zelfreflectie. Wat kan er absoluut beter in mijn voeding? Wel, als ik iets graag doe, dan is het wel eten. Ik zou een hele dag kunnen eten. Meer nog, ik lever met plezier in aan smaak als dat betekent dat ik meer eten krijg. Liever een groot en vol bord dan een buitengewoon lekker maar kleiner bordje dus. Ik word er gewoon gelukkig van, wat kan ik zeggen. Genoeg voor mij is wanneer ik fysiek ongemakkelijk wordt. Wanneer dat gevoel weg ebt is het opnieuw tijd om te eten. Niet goed…

Ik heb mijn lichaam geleerd om het verzadigingsgevoel te negeren. Je weet wel, dat stemmetje in je hoofd (of buik) dat zegt dat je wel voldoende hebt gegeten. Stiekem weten we allemaal ergens wel wat ‘genoeg’ is voor ons, maar hey, f*ck it, doe mij nog maar een hoek pizza… en dessert. Laat dat mijn eerste les zijn om uit het RainPharma XXL detox programma te halen:

LES 1: leer tevreden zijn met genoeg

Portiecontrole dus, het hoge woord is er uit. In mijn hoofd slaan er al verschillende stemmetjes alarm. Heb je de porties op verpakkingen al eens bekeken? Chips 30 gram… Wie haalt er nu 30 gram chips uit een grote verpakking en legt de rest gedisciplineerd terug in de kast? Choco pasta 15 gram! Heb je al eens een grote boterham uit het midden van een rond brood proberen besmeren met 15 gram choco pasta? Oh hell no! Zelfs op voorverpakte sla spreekt men van een portie van pakweg 80 – 100 gram.

Haalbare doelstellingen stellen is mijn kernboodschap. Ga niet meteen én supergezond eten én je porties enorm verkleinen. Als je jezelf teveel gaat ontzeggen of te hard straffen, dan hou je het niet vol. Denk eraan, we willen nieuwe gewoontes opbouwen, niet tijdelijk even extreem gezond eten om onszelf een schouderklopje te geven dat we goed bezig zijn. Vervang bijvoorbeeld de chips door fruit en groenten, maar ga jezelf niet meteen beperken tot een halve tomaat.

LES 2: zet haalbare doelstellingen

Dag 1: waar verlang ik het meest naar?

Als voorbeelden koos ik hierboven dingen die je eigenlijk amper of nooit zou mogen eten. Dan bedoel ik de chips en choco, en uiteraard niet de salade. Dju toch… Verzadigde vetten, snelle suikers, kortom industriële brol. Lekkere industriële brol voor velen onder ons. We verlangen allemaal naar verschillende dingen. Suiker is zo’n klassieker maar voor mij is zout de grootste vijand, gevolgd door vet. Ik zou gerust het zout van de chips kunnen likken en de aardappel weg gooien. Of geef me maar meteen zo’n grote liksteen als een paard. Dat zijn al enkele belangrijke dingen die mijn lichaam me probeert te zeggen. Dat brengt ons bij les 3, bamn!

LES 3: luister naar je lichaam

Opnieuw klinkt dat heel logisch, maar hear me out. Je lichaam streeft altijd naar een bepaald evenwicht. Raakt dat evenwicht uit balans, dan geeft het een signaal om dat te corrigeren. Drang naar zout, zoals in mijn geval, is vaak een teken van dehydratatie. Drang naar vet eerder een slaaptekort. Voor mij klopt dat ook. Ik drink veel te weinig overdag en ga veel te laat slapen. Ik weet dat ook, ik weet dat al jaren. Hoe langer je dat signaal gaat negeren, hoe zwakker het wordt en hoe eenvoudiger het is dat gewoon te accepteren. Enorme drang naar zout? Zak chips, opgelost. Dat mijn lichaam schreeuwt om zout is bijzaak. Dat het een massa verzadigd vet binnen krijgt is bijzaak. Zo lang mijn nood maar zo eenvoudig en snel mogelijk geblust is.

Dat brengt mij naar mijn eerste grote uitdaging voor mijn persoonlijke RainPharma XXL detox:

UITDAGING: drink meer water!

Toegegeven, de waterbeker van RainPharma helpt me wel al vooruit. Vanuit mijn ooghoek zie ik hem op de hoek van mijn bureau staan. Hij weet dat de drang groot is hem te vervangen door het zwarte goud (nvdr: cola) maar nee. Dit is nog maar dag 1, djeezus Tom. Met kleine beetjes gaat de eerste beker er door, en ook de 2de in de loop van de namiddag. Moet ik mezelf ertoe aanzetten elke keer? Echt wel. Smaakt het? Goh ja… ‘t is water, wat kan ik er over zeggen.

In het volgende blogbericht neem ik jullie mee doorheen een RainPharma XXL detox dag.

Geef een reactie